İBAN’sız Para Transferi Nasıl Yapılır?

İçindekiler

İBAN Numarası Olmadan Para Transferi Yapma

İBAN’ sız para transferi, şu günlerde birçok yerde karşımıza çıkmakta ve birçok kişi tarafından son derece merak edilmekte. Sizlere bu konuyla alakalı sıkça sorulan IBAN’ sız para transferi nedir? İBAN’ sız para transferi nasıl yapılır? sorularının yanıtını  gerekli tüm ayrıntılarıyla beraber sunuyor olacağız.

iban numarası olmadan para gönderme

İBAN’ sız Para Transferi Nedir?

İBAN’ sız para transferi nedir? sorusunu kolay adres sistemi ile açıklamamız mümkün. 26 haneli İBAN numarası yerine T.C kimlik numarası, vergi numarası, yabanı kimlik numarası, pasaport numarası, cep telefonu numarası ve e-posta adresinin kullanılması, kolay adres yöntemiyle mümkün olabilmekte. Bu bilgilerden birini banka hesabınıza bağlayarak hesabınıza kolayca para gönderilmesini sağlayabilir, aynı şekilde kolay adres tanımlaması yapmış birine yalnızca birkaç dakika içerisinde para gönderebilirsiniz.

 

Kolay Adres Tanımlama Nasıl Yapılır?

Kolay adres sistemiyle para gönderilme döneminin başlamasının ardından herkesin dilinde kolay adres tanımlama nasıl yapılır? sorusu dönmeye başladı. Kolay adres tanımlama nasıl yapılır? sorusu için verebileceğimiz birkaç yanıt mevcut. Aşağıdaki kanalları kullanarak kolay adres tanımlaması yapabilirsiniz;

  • İnternet bankacılığı,
  • Mobil uygulama,
  • Müşteri hizmetleri,
  • Banka şubesi,
  • ATM

İnternet bankacılığı ve mobil uygulama üzerinden kolay adres tanımlama yapmak için ilk olarak internet şifresi almanız gerekmekte. İnternet şifresi alıp bilgisayar, tablet ya da cep telefonu üzerinden internet/mobil bankacılık hesabınıza giriş yapabilirsiniz. İncelediğimiz tüm bankalarda kolay adres tanımlamasının para gönderme menüsünde yer aldığını görmüş olduk. T.C kimlik numaranızı banka hesabınızla ilişkilendirebilmek için kendinize ait T.C kimlik numarasını kullanmanız şart. Aynı şekilde e-posta ve cep telefonu bilgilerinin de banka sisteminde kayıtlı olması gerekiyor. Eğer bu bilgiler banka sisteminde bulunmuyorsa ilk olarak şubeye giderek cep telefonu ve e-posta adresinizi kaydedebilirsiniz.

Kolay adres tanımlaması yapmak istediğiniz seçeneği belirledikten sonra ilgili işlem için onay vermeniz gerekiyor. Örneğin; e-posta adresinizi banka hesabınızla ilişkilendirecekseniz bu işleme onay vermenizin ardından e-posta adresinize bir doğrulama kodu gönderilecektir. Dolayısıyla e-posta adresinizi kolay adres sisteminde kullanabilmek için hesabınızın aktif durumda olması gerekmekte. Eğer pasif bir e-mail adresi kullanıyorsanız mail sağlayıcınız üzerinden giriş yaparak e-posta adresinizi aktifleştirmeniz gerekiyor. Sisteme mail adresi ve şifrenizle giriş yaptığınızda hesabınızın pasif olması durumunda bu konuda bir uyarı alacaksınız. Aktifleştirme seçeneklerinden birini kullanarak pasif olan e-posta adresinizi birkaç dakika içerisinde aktifleştirebilirsiniz.

 

Kolay Adres Tanımlama Sıkça Sorulan Sorular

Kolay adres tanımlama sıkça sorulan sorular başlığı altında bu hususta merak edebileceğiniz konulara değiniyor olacağız. Bunlardan ilki aynı hesaba birden fazla kolay adres tanımlanıp tanımlanmayacağı şeklinde karşımıza çıkmakta. Bir hesabınıza birden fazla kolay adres tanımlaması yapabilirsiniz; fakat bir banka hesabı için en fazla 5 adet adres kullanabileceksiniz. Örneğin; İş Bankası’ndaki hesabınıza kolay adres tanımlaması yapacaksanız seçenekler arasından en fazla 5’ini tercih edebiliyorsunuz.

Bir kolay adresi kaç banka hesabına bağlayabiliriz? şeklindeki soruların sayısı da azımsanmayacak düzeyde. Bir adresi en fazla 1 banka hesabınızda kullanabilirsiniz. Yine örnek verecek olursak cep telefonu numaranızı İş Bankası’ndaki hesabınıza bağladıktan sonra bir de Ziraat Bankası hesabınıza bağlamak isterseniz iki banka arasında bir seçim yapmanız gerekir. İş Bankası hesabınıza bağladıktan sonra bir de Ziraat Bankası hesabınıza bağladığınızda İş Bankası nezdinde gerçekleştirmiş olduğunuz işlem iptal olur ve cep telefonu numaranız Ziraat Bankası hesabınızla entegre olur. Daha sonra başka bir bankada daha tanımlama yapmanız halinde bu defa Ziraat Bankası’ndaki tanımlamanız geçersiz olacaktır.

Diğer Yazılar
FAST Para Transferi ve Kolay Adres Nedir?

Kolay adres tanımlama ile alakalı sıkça sorulan sorulardan biri de Dolar ve Euro transfer işlemlerinin kolay adres ile gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceği şeklinde karşımıza çıkıyor. Kolay adres tanımlaması, şuan için yalnızca vadesiz Türk Lirası hesapları için kullanılabiliyor. İleriki dönemlerde diğer para birimleri ile alakalı bir sistem kurulup kurulmayacağı ise şuan için bilinmiyor.

Kolay adres tanımlama işlemleri, FAST para transferi için kullanılabilmekte. Bu noktada aklınıza FAST para transferi nedir? FAST para transferi nasıl yapılır? sorularının gelmesi muhtemel. Bu işlemlerin nasıl gerçekleştirilebileceğini bir alt başlığı inceleyerek öğrenebilirsiniz.

Kolay Eft ve Havale Nasıl Yapılır

FAST Para Havale ve EFT Nasıl Yapılır?

FAST havale ve eft transferi nasıl yapılır? sorusunda da internet bankacılığı ve mobil bankacılık uygulamalarının önemli bir rol üstlendiğini görebiliyoruz. Şimdilik bu işlemler yalnızca bu gibi dijital kanallar üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Yine para gönderme menüsü altında FAST para transferi seçeneğini görebilir, FAST para yollama işlemlerinizi ilgili menüden kolaylıkla yapabilirsiniz.

Diğer Yazılar
Araba Fiyatları Düşecek mi (2021)

FAST para gönderme işlemi için alıcı kişinin kolay adres tanımlaması yapmış olması gerekmekte. İlk olarak hangi hesabınızdan para göndermek istiyorsanız o hesabı seçin ve ardından kullanacağınız kolay adres türünü belirleyin. Örneğin; cep telefonu numarası ile para gönderecekseniz kolay adres türü olarak cep telefonunu seçin ve karşı tarafın numarasını ilgili alana yazın. Sonrasında göndereceğiniz tutar ve açıklamayı da belirledikten sonra onay tuşuna basın. Göndereceğiniz tutar, alıcı kişinin cep telefonu numarasını ilişkilendirdiği banka hesabına aktarılacak ve bu işlem sadece birkaç saniye içerisinde gerçekleşmiş olacaktır.

Kolay adres ile para gönderme limiti şuan için 1.000 Türk Lirası ile sınırlandırılmış durumda. Dolayısıyla işlemlerinizi tek seferde gerçekleştirmek için gönderilecek tutar alanına 1.000 TL’den fazla bir bakiye yazamazsınız. İlk işleminizin ardından tekrar para göndermek istediğinizde yine 1.000 TL gönderebilirsiniz. Günlük yapabileceğiniz toplam transfer tutarı ise bankanız tarafından belirlenmektedir. Eğer bankanız günlük 10.000 TL transfer hakkı tanıdıysa FAST para transfer limiti o gün için en fazla 10.000 TL olacak ve tüm hakkınızı kullanmak için 10 ayrı işlem gerçekleştirmeniz gerekecek.

FAST para transfer limiti, Merkez Bankası tarafından belirlenmiş olup bu uygulama altında yapılacak tüm işlemler de yine Merkez Bankası’nın kontrolündedir. Uzmanlara göre FAST para transfer limiti, sistemin yaygın hale gelmesinin ardından daha da arttırılacak ve belirli bir süre sonra İBAN ile para gönderme devri tamamen kapanmış olacak. Mevcut durumda FAST ve kolay adres sistemlerinin yanı sıra İBAN kullanarak para gönderme işlemleri de devam etmekte. FAST sisteminin tamamıyla devreye girmesinin ardından İBAN numarasına gerek olmadan tüm tutarlarda para transferi yapılabilecek.

Kolay adres ile para gönderme, saniyeler içerisinde gerçekleşen bir işlemdir. Bilindiği üzere standart EFT işlemleri, banka yoğunluğuna ve gönderilen tutarın büyüklüğüne göre 15-20 dakikayı bulmakta; sistemde yaşanabilecek en ufak bir sıkıntıda bu süre daha da uzayabilmekte. FAST para transferi ise yalnızca birkaç saniye içerisinde gerçekleşir ve aktardığınız tutar anında karşı tarafın hesabına aktarılır. Ayrıca İBAN numarasının 26 hane uzunluğunda olması, zaman zaman hatalı işlemlere zemin hazırlayabilmekte. Kolay adres tanımlaması ise doğrudan kişisel bilgileri içermekte ve bu hususta hata payı oldukça düşmekte.

 

FAST Para Transfer Saatleri

FAST ve kolay adres sistemleriyle ilgili merak edilen bir diğer konu ise FAST para transfer saatleri ile alakalı. FAST sistemini EFT sisteminden ayıran en önemli noktalardan biri de FAST para transfer işlemlerinin 7/24 yapılabilir olması. EFT işlemleri, bankaların mesai saatleriyle paralel olarak gerçekleştirilebilirken FAST sisteminde süre sınırı yok. 7 gün 24 saat dilediğiniz kolay adres bilgisini kullanarak para gönderebilir, aynı şekilde hesabınıza para gelmesini sağlayabilirsiniz.

FAST para transfer saatlerinin belirli bir sınırlamaya tabii olmaması, en çok hafta sonu EFT yapmak isteyenleri ilgilendirmekte. Bu sistem devreye girmeden önce hafta sonları ve mesai saatleri dışında sadece aynı banka çatısı altında para gönderilebilirken artık diğer banka hesaplarına da mesai saati sınırlaması olmadan para transferi yapılabilecek.

Diğer Yazılar
Kredi Notu Nasıl Yükselir? Kredi Notu Yükseltme Taktikleri
0 0 votes
Yazıya Puan Ver
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments