Taşıt Kredisi Şartları Nelerdir? Gerekli Evraklar Tam Liste!

İçindekiler

Taşıt Kredisi Şartları

Taşıt kredisi şartları, araba alırken bankalardan taşıt kredisi çekmeyi düşünenleri yakından ilgilendiren konulardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Araba almak için kredi çekmeyi düşünüyorsanız taşıt kredisi şartlarına göz atmadan başvuru yapmamanızı tavsiye ederiz. Araç kredisi şartlarını tam olarak öğrendikten sonra satın alacağınız araç için taşıt kredisi kullanıp kullanamayacağınızı net bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Araç Kredisi Almanın Hangi Şartları İstenir

Taşıt Kredisi Şartları Nelerdir?

Taşıt kredisi şartları nelerdir sorusunu ilk olarak maddeler halinde tanımlayacak, daha sonra bu maddeleri daha detaylı bir şekilde açıklayacağız. Takip kredisi şartları nelerdir? sorusunu şu şekilde yanıtlamamız mümkün;

  • Kredi notunun orta seviyenin üzerinde olması (1300 ve üzeri)
  • Kredi taksitlerini rahatça ödeyebilmek adına aylık taksit tutarının en az 2 katı gelire sahip olunması,
  • el araç kredisi çekmek için satın alınacak aracın, bankanın yaş kriterini karşılıyor olması,
  • 0 km araçlarda proforma değerinin, 2.el araçlarda ise kasko değerinin yüzde kaçı kadar kredi kullanılabileceğinin bilinmesi,
  • Araç üzerinde rehin, haciz ve tedbir kararının olmaması,
  • Araç kaskosu yapmaya engel teşkil edecek bir durum bulunmaması.

Taşıt kredisi şartları nelerdir sorusunu maddeler halinde yanıtladıktan sonra şimdi de daha detaya inelim ve bu maddelerin her birinin ne ifade ettiğini görelim.

Kredi notu, her kredide olduğu gibi taşıt kredilerinde de önemli bir etkendir. Taşıt kredisi şartları arasında ilk sırada yer alan kredi puanı, bankadan bankaya değişmek kaydıyla ortalama 1300 olarak kabul görür. Kredi notunuz 1300’ün ne kadar üzerindeyse kredinizin onaylanma olasılığı o derece artmış olur. Kredi notunuz ortalamanın üzerinde olsa dahi mevcut gecikmenizin bulunmaması gerekir. Kredi notu sorgulama yöntemiyle taşıt kredisi başvurusu yapmadan önce kredi notunuzun bu kredi için yeterli olup olmadığını kontrol etmenizi öneririz.

Mevcut kredi kartı, KMH (ek hesap) veya kredi ödemelerinizde gecikme varsa ilk olarak bu gecikmeyle alakalı borcunuzu kapatmanız gerekir. Araç kredisi başvurusu yapmadan önce yapmış olduğunuz ödemelerin dekontunu mutlaka alınız ve istenmesi halinde bankaya ibraz ediniz. Ayrıca taşıt kredisi başvurusu yapmak adına bankaların dijital platformları üzerinden gereksiz başvurular yapmayınız. Sadece kredi kullanmak istediğiniz bankaya başvuru yapmanız, başvuru öncesinde kredi notunuzun düşmesine engel olacaktır.

1300 kredi notu her banka tarafından kabul görmeyebilir, bu sebeple birden fazla bankaya başvuru yapmanız gerekirse ilk başvuru yaptığınız bankadan cevap gelmeden yeni başvuru yapmayınız. Başvurunuz reddedilirse diğer bankaların taşıt kredisi tekliflerini değerlendirebilirsiniz.

Diğer Yazılar
Araba Fiyatları Düşecek mi (2021)

Gelir durumu, tüm kredi türlerinde olduğu gibi araç kredilerinde de hayati önem taşımakta. Eğer maaşlı çalışansanız ödemeniz gereken aylık taksit tutarının en azından 2 katı kadar gelire sahip olmanız gerekir. Bankaların bu hususta istisna yetkisi olup resmi gelirinizin %60’ı kadar taksit ödeyecek şekilde de kredi başvurusu yapabilirsiniz. Bankalar, kredi başvurularında resmi gelirleri esas alıyor olsa da resmi olmayan gelirlerinizi de belgelerle desteklemek kaydıyla bankaya ibraz edebilirsiniz, bu durum kredi başvurunuzun olumlu sonuçlanma olasılığını az da olsa arttırmış olacaktır. Şahıs şirketiniz varsa ya da tüzel bir şirkette ortaklığınız bulunuyorsa, maaş yerine firmanızın mali verileriyle kredi başvurusu yapabilirsiniz. Bunun için mali verilerinizin kredi taksitlerini ödeyecek düzeyde güçlü olması gerekecektir.

2.el taşıt kredisi yaş sınırı, bankalar tarafından uygulanan önemli bir kriterdir. Birçok banka 2.el araçlar için 5 yaş sınırı uygulamasını hayata geçirmiş olup bazı bankalarda bu süre 7 yıl ya da 10 yıl olarak da uygulanabilmektedir. Araba kredisi başvurusu yapacağınız bankadan uygulama hakkında güncel bilgileri alabilirsiniz. Eğer alacağınız taşıt lüks araç sınıfına giriyorsa yaş sınırında bir esneme yapılması mümkündür. Sonuç olarak 2.el taşıt kredisi yaş sınırı, bankanın uygulaması olup bu hususta istisna yetkisi bulunmaktadır. Şube müdürünü ya da yetkili personellerini tanıdığınız bankalara başvuru yapmanız halinde bu sınırı aşmanız çok daha kolay olacaktır.

Araba Kredisinde Banka Hangi Belgeleri İster

Bankalar, yasa gereği satın alınacak aracın değerine göre belirli bir oranda kredi kullandırabilirler. Bankaya ek bir ipotek ya da benzer bir teminat vermeyecekseniz çekebileceğiniz kredi tutarı, yasalarla sınırlı olacaktır. Burada 0 km araçlar için fatura değeri (satış öncesi proforma değeri de baz alınabilir) 2.el araçlar içinse kasko değeri esas alınır. 2.el araçlarda her aracın bir kasko değeri vardır ve hesaplamalar bu kasko değerine göre yapılır. Hesaplamalarda 120.000 TL sınır kabul edilmektedir. Alacağınız aracın değerinin (0 km arabalar için proforma/fatura değeri, 2.el araçlarda kasko değeri) %70’ine kadar kredi çekebilirsiniz. Örnek verecek olursak; değeri 60.000 TL olan 2.el bir araç için maksimum taşıt kredisi tutarı 42.000 TL olabilir.

Bir de değeri 120.000 TL üzerinde olan araçlar için nasıl bir uygulama olduğuna bakalım. Bu durumda araç değerinin 120.000 TL’lik kısmı için yine %70 kredi kullanılabilirken kalan kısım için uygulanacak oran ise %50’dir. Bunu da bir örnekle açıklarsak anlaşılması çok daha kolay olacaktır. Diyelim ki proforma değeri 200.000 TL olan bir aracı taşıt kredisi kullanmak kaydıyla satın almak istiyorsunuz. 200.000 TL’nin 120.000 TL’lik kısmı için %70, yani 84.000 TL kredi kullanabilirsiniz. Kalan 80.000 TL için de %50 oranında, yani 40.000 TL kredi kullanabilirsiniz. Bu değere sahip bir araç için toplam kullanabileceğiniz kredi tutarı 124.000 TL olacaktır.

Diğer Yazılar
Konut Kredisi Şartları Nelerdir? Gerekli Evraklar Tam Liste!

Satın almak istediğiniz araç üzerinde tedbir kararı, satılamaz şerhi, icra veya haciz kaydı bulunursa aracı satın alamayacağınız için taşıt kredisi kullanmanız da mümkün olmayacaktır. Bu durumda ilk olarak araç üzerindeki engelin kaldırılması gerekir. Banka, taşıt kredisi için satın alacağınız araca rehin koyacaktır ve bu işlem, noter satışı sonrasında gerçekleşecektir. Dolayısıyla noterde satış yapılabilmesi için araç üzerinde satışa engel bir sorun olmamalıdır. 0 km araçların satışı ise doğrudan faturalandırma yöntemiyle olur ve bu gibi araçlarda genellikle rehin bulunmaz.

Araç kaskosu yapmaya engel bir durum olması, bankanın aracı teminat olarak kullanmasına da engeldir. Bankalar, herhangi bir sorunda araç değerinin ortadan kaybolmaması adına kasko zorunluluğu getirirler. Bankanın aracı teminat olarak kabul edebilmesi için kasko yapılabilir durumda olması gerekir. Ağır hasar kaydı, pert kaydı gibi kaskoya engel teşkil edebilecek durumlarda bankanın bu araçlara taşıt kredisi vermesi pek de mümkün olmayacaktır. Kaldı ki kasko yapılabilse dahi bu durumdaki araçlar için ödeyeceğiniz kasko primi, oldukça yüksek seviyelerde olacaktır. Eğer kasko yapılıyorsa ve siz de ödeyeceğiniz primi kabul ediyorsanız o zaman bankanın bu tür bir araca kredi kullandırması mümkün hâle gelecektir.

 

Taşıt Kredisi İçin Gerekli Evraklar

Taşıt kredisi şartlarını sağladıktan sonra taşıt kredisi için gerekli evraklar ile birlikte banka şubesine giderek başvuruda bulunabilirsiniz. Kredi notunuz ve gelirinizle alakalı bir sorun bulunmuyorsa ilk başvurunuzu bankanın dijital başvuru kanalları üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz. Krediniz onaylandıktan sonra taşıt kredisi için gerekli belgeler ile beraber şubeye gidebilir, böylece başvurunun kabul aşamasını şubede beklemek zorunda kalmazsınız.

Taşıt kredisi için gerekli evraklar şu şekilde sıralanabilir;

  • Gelir Belgesi,
  • el araçlarda satın alacağınız aracın ruhsat görüntüsü veya fotokopisi,
  • 0 km araçlarda bayi tarafından size verilecek, şasi ve motor numarasının da yer aldığı şekilde hazırlanmış proforma fatura.

Gelir belgesi, çalışma durumunuza göre değişkenlik gösterebilir. Maaşlı çalışansanız maaş bordronuzla, emeliyseniz emekli maaşınızı çektiğiniz bankadan temin edebileceğiniz hesap cüzdanıyla, kira geliriniz varsa kira sözleşmesi ve tapu fotokopisiyle; esnaf, şahıs firması sahibi ya da şirket ortağıysanız muhasebecinizden alacağınız mali verilerle taşıt kredisi başvurusunda bulunabilirsiniz.

2.el araçların alımında alınacak aracın ruhsat görüntüsü gerekir. Satıcıya taşıt kredisi kullanacağınızı belirtmeniz durumunda ruhsatın dijital görüntüsünü veya fotokopisini alabilirsiniz. Satıcı başka bir şehirde ise mail ya da telefon yoluyla ruhsat görüntüsünü size iletebilir. Siz de bankaya gittiğinizde müşteri temsilcinize mesaj uygulamaları ya da mail yoluyla bu görüntüyü iletebilirsiniz. 0 km araçlarda ise bayi yetkilisine taşıt kredisi kullanacağınızı belirtmeniz halinde adınıza proforma fatura düzenlenecektir. Proforma faturada şasi ve motor numarasının bulunup bulunmadığına dikkat ediniz. Taşıt kredisi için gerekli evraklarla beraber şubenize başvurduğunuzda süreciniz anında başlatılmış olur.

Diğer Yazılar
Kredi Notu Nasıl Yükselir? Kredi Notu Yükseltme Taktikleri
0 0 votes
Yazıya Puan Ver
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments