Ev Üzerine Kredi Çekmek (2022)

İçindekiler

Ev Üzerine İpotekli Kredi Çekmek

Ev üzerine kredi çekmek, size ya da bir yakınıza ait bir evi bankaya ipotek olarak vermek kaydıyla karşılığında kredi çekmenizi sağlayan özel bir bankacılık sistemidir. Bu sistemde amaç, bankaya teminat vererek kredi alma ihtimalini arttırmaktır. Ev üzerine kredi çekmek istiyorsanız sizler için bu konudaki tüm detayları bir araya topladığımız bu özel içeriğimizi dikkatle okumanızı tavsiye ederiz.

Evi göstererek bankadan kredi almak nasıl yapılır

Ev Üzerine İpotekli Kredi Nasıl Çekilir?

İlk etapta ev üzerine kredi nasıl çekilir? sorusunun yanıtlarına bir göz atalım ve daha sonra konu ile alakalı diğer hususlara ayrı ayrı değinelim. Ev üzerine kredi nasıl çekilir? sorusunun yanıtı doğrudan banka şubesine gitmektir. Hesabınızın olduğu ya da ürünlerini sıkça kullandığınız bir bankaya giderek ev üzerine kredi başvurusu yapabilirsiniz. Banka, başvurunuzu onayladıktan sonra başvuru esnasında ibraz ettiğiniz konut üzerine ipotek koyar ve banka borcunuz sona erene kadar ipoteği kaldırmaz. Eğer borç vadesi sona ermeden erken kapama yoluyla kredinizi kapatırsanız ipoteği de kolayca kaldırabilirsiniz.

Normal şartlarda geliri veya kredi notu kredi çekmek için yeterli olmayanlar, konut üzerine kredi çekme yöntemini kullanarak rahatça kredi alabilirler. Ayrıca teminat olmadan bankadan çekebileceğiniz ihtiyaç kredisi tutarı belirli bir sınırlamaya tabiidir. Bu sınırın üzerinde kredi çekebilmek adına bankaya teminat verebilmeniz gerekir. Sahip olduğunuz bir konutu bankaya ipotek vermeniz halinde çekebileceğiniz kredi tutarını arttırabilirsiniz.

Ev üzerine kredi çekme aşamalarını genel olarak şu şekilde sıralayabiliriz. İlk olarak başvurunuz incelenir ve ipotek olarak vereceğiniz konutun değerleme işlemleri için ekspertiz çalışması yapılır. Çalışma sonrasında evin değeri belirlenir ve bu değer için size ne kadar kredi verilebileceği kararlaştırılır. Eğer 1’e 1 şeklinde kredi verilecekse ekspertiz değerinin tamamına kredi çekebilirsiniz; fakat banka, burada toplam geri ödeme tutarı üzerinden hesaplama yapmayı tercih eder. Yani ekspertiz değeri 300.000 TL ise banka size kredinin toplam geri ödeme tutarı 300.000 TL olacak şekilde kredi tahsis edebilir. Böyle bir durumda çekeceğiniz kredi tutarı 300.000 TL’den az olacaktır.

Ekspertiz işlemlerinin ardından tapu işlemleri başlatılır ve tapu dairesinde bankanın taşınmaz üzerine 1.dereceden ipotek koyması sağlanır. İpotek işlemlerinin ardından kredi tutarı doğrudan hesabınıza aktarılabilir veya size isteğiniz doğrultusunda nakit olarak da ödenebilir. Kredi ödemelerini kanunca belirlenen süreler zarfında yapmadığınızda banka, ipotekli konut üzerinde hak sahibi olur ve dilerse konutu satarak borcunu tahsil edebilir. Bu durumda tüm yasal işlemlerden kaynaklı masraflar da sizden tahsil edilecektir.

Diğer Yazılar
Kredi Notu Nasıl Yükselir? Kredi Notu Yükseltme Taktikleri

Ev Üzerine Kredi Çekme Şartları

Şimdi de ev üzerine kredi çekme şartlarına değinelim. İlk olarak ipotek konulacak konutun gerekli şartları sağlaması gerekir. Tapuda mesken dışında bir kaydı olan taşınmazlara ipotek konulamayacağından tarla, susuz tarla gibi şerhlerin olduğu konutlar kapsam dışındadır. Ayrıca ekspertiz raporunda banka kriterlerine uygun değildir, şeklinde bir ibare varsa yine konu ev üzerine kredi çekemezsiniz. Böyle durumlarda banka, ekspertiz masrafını sizden tahsil edecektir.

Konut üzerine kredi çekme şartlarından biri de aktif gecikme, kanuni takip veya idari takip kaydının olmamasıdır. Eğer kullanmaya ya da ödemeye devam ettiğiniz kredi kartınız, ek hesabınız ya da krediniz bulunuyorsa bu ürünlerin ödemelerinde mevcut gecikme bulunmamalıdır. Böyle bir durumda gecikme tutarını ödedikten sonra dekontu, başvuru yapacağınız bankaya iletmeniz gerekmektedir. Bunun yanı sıra aktif haciz kaydı bulunması da konut üzerine kredi çekmeye mani bir durumdur.

Bankaya ipotek verilecek ev üzerinde icra, haciz ya da başka bir bankaya ait ipotek bulunuyorsa yine söz konusu evin ipoteğe alınması kaydıyla kredi çekme şansınız olmayacaktır. Ancak bu şerhler kaldırıldıktan ve kaldırıldığına dair resmi belgeler temin edildikten sonra kredi başvurusunda bulunabilirsiniz. Başka bir bankanın 1.dereceden ipoteği varken o ev üzerine yeni bir kredi çekemezsiniz. Ancak 1. derece ipotek tutarı evin değerinin çok altındaysa, 2.derece ipotek koydurmak şartıyla yeni bir kredi çekebilirsiniz. Bu durumda başvuru yapacağınız bankanın 2.derece ipotekle kredi kullandırmayı kabul etmesi gerekecektir.

Diğer Yazılar
Araba Fiyatları Düşecek mi (2021)

Ev Üzerine Kredi Çekme Masrafları

Ev üzerine kredi çekme masrafları, standart ihtiyaç kredisi masraflarından daha yüksek tutarda olabilir. Zira standart ihtiyaç kredilerinde herhangi bir teminat olmadığından ek masraflara da gerek yoktur. Konut üzerine kredi çekme masrafları; ihtiyaç kredisi masraflarının yanı sıra konut kredisi masraflarını da kapsar. İpotek tesis ücreti, DASK ücreti, yangın sigortası ücreti, ekspertiz masrafı, dosya masrafı, hayat sigortası masrafı, ev üzerine kredi çekme masraflarının başında gelmekte.

Bankaya olan borcunuz sona erene kadar DASK ve yangın sigortasını yenilemeniz gerekir. Banka, konutu teminat altına alacağı için sigorta şartı koşma hakkına sahiptir. Kredi ödemeleriniz sona erdikten sonra DASK ve yangın sigortası yaptırma zorunluluğunuz banka nezdinde ortadan kalkacaktır.

Ev Üzerine Kredi Çekme Masrafları ve Gerekli Evraklar Nelerdir?

Ev Üzerine İpotekli Kredi Çekmek İçin Gerekli Evraklar

Ev üzerine kredi çekmek için gerekli evraklar, şekil olarak konut kredisi evraklarını anımsatmakta. Ev üzerine kredi çekmek için gerekli evrakları şu şekilde sıralamamız mümkün;

  • C kimlik kartı, eski tip nüfus cüzdanı, sürücü belgesi ya da pasaport belgelerinden biri
  • İpotek olarak verilecek konuta ait tapu fotokopisi
  • Gelir Belgesi

Ev üzerine kredi çekmek için gerekli evraklar, kişinin çalışma durumuna göre değişkenlik gösterebilir. Maaşlı çalışan olarak devlet kurumlarından birinde ya da özel sektörde çalışıyorsanız maaş bordronuzu bankaya ibraz etmeniz gerekir. Eğer emekliyseniz emekli maaşınızı aldığınız banka dışında bir bankaya başvuruda bulunmanız halinde emeklilik hesap cüzdanınızı temin etmelisiniz. Emeklilik hesap cüzdanınızı e-devlet üzerinden alabileceğiniz gibi maaş aldığınız bankadan kaşe ve imzalı olmak suretiyle temin edebilirsiniz.

Esnaflar, şirket sahip ve ortakları ise mali veriler, vergi levhası, imza sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi ile başvuru yapmalıdırlar. Muhasebecinizden son birkaç yıla ait mali verilerinizi istemeniz halinde bu belgelerin mail yoluyla bankaya iletilmesi mümkün kılınacaktır. Mali verilerinizde tutarsızlık yoksa, kredi başvurunuz teminat da verdiğiniz için muhtemelen kabul görecektir.

Konut üzerine kredi çekme işlemi, zaman zaman konut kredisiyle karıştırılmakta. Eğer yeni bir konut almak için başvuru yapıyorsanız konut kredisi sistemi üzerinden işlem yapılır, maliki olduğunuz bir konutu bankaya vermek kaydıyla kredi çektiğinizde ise ev üzerine kredi çekme işlemine tabii olursunuz. Konut kredileri 120 aya kadar vade seçenekleriyle sunulur. Kaldı ki devlet destekli konut kredilerinde vade sınırı 180 aya kadar çıkabilmektedir. Ev üzerine kredi çekildiğinde ise ihtiyaç kredisinin vade sınırları geçerli olacaktır.

Diğer Yazılar
Konut Kredisi Şartları Nelerdir? Gerekli Evraklar Tam Liste!
0 0 votes
Yazıya Puan Ver
Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments